Zanimljivosti o Budvi

Do metropole turizma turisti se slivaju sa svih strana. Vazdušnom linojom, morskim putem, drumskim i železničkim saobraćajnicama. Budva je na taj način povezana sa svim delovima regiona i sveta.
Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori. Budvanska rivijera zauzima središnji deo primorja u Crnoj Gori, sa oko 20-ak predivnih plaža. Na samoj obali mora, uz jednu od najvećih budvanskih plaža – Slovensku plažu, smešten je i restoran OLIMP koji predstavlja užitak za sva čula stranim i domaćim turistima.

Budva je jedan je od najstarijih gradova na Jadranu. Po legendi, nastala je pre 2.500 godina. Ima tipičnu mediteransku klimu koju odlikuju duga topla i suva leta i blage i kišovite zime. U periodu od maja do oktobra prosečna temperature mora je viša od 18° C, što znači da sezona kupanja traje svih šest meseci.

Budva je takođe poznata i po istorijskim znamenitostima koje truistima pružaju mogućnost da bolje upoznaju istoriju Crne Gore.
Nekada ribarsko naselje, sada svetski poznat i priznat “grad”, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nesvakidašnjeg izgleda, opasano visokim kamenim bedemima, ostrvo Sveti Stefan sa pravom nosi pijetet najljepše građevine na Crnogorskoj obali. Jedinstveno ostrvo sa velikim brojem vila koje su zadržale srednjevekovnu arhitekturu, međusobno povezane uskim kamenim ulicama.

Ostrvo je dugo kroz istoriju postojanja služilo za odbranu od brojnih osvajača, što potvrđuju puškarnice i topovi na njegovim zidinama.
 

1
1

2
2

3
3

4
4